Προβλήματα που παρουσιάζονται στον γόνο των μελισσών

Παρακαλούμε, επιλέξτε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίπτωσή σας και επιλέξτε επόμενο για να δείτε τις πιθανές αιτίες.
ΓΟΝΟΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Invalid Input
Συμπτώματα αιτίες και λύσεις :

Ο γόνος δεν είναι συμπαγής, τα κελιά που έχουν σφραγιστεί κάνουν καμπύλη προς τα μέσα [βαθούλωμα] και διακρίνουμε μικρές τρύπες.

Πιθανές αιτίες

-Ευρωπαϊκή σηψηγονία.
-Αμερικάνικη σηψηγονία.
-Ασκοσφαίρωση.
-Βαρρόα.
-Σακκόμορφη σήψη, ίσως και άλλες ιώσεις.

Λύσεις

Όποια και να είναι η αιτία από τις πιο πάνω που αναφέραμε, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντιβιωτικά.
Σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με σηψηγονία και το μελίσσι μας είναι μικρό, δηλαδή μέχρι 4 πλαίσια μέλισσες, τότε θα περιμένουμε να νυχτώσει, για να έχουν επιστρέψει όλες οι συλλέκτριες μέλισσες στην κυψέλη τους και θα τα θανατώσουμε.
Για να γίνει αυτό, θα βάλουμε θειάφι μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο και θα του ανάψουμε φωτιά. Φυσικά εννοείται πως θα έχουμε κλείσει την είσοδο της κυψέλης. Μπορούμε να πάμε την επόμενη μέρα το πρωί, αφού το μελίσσι θα είναι νεκρό και να το απομακρύνουμε από το σημείο που το είχαμε, να κάψουμε τις κηρήθρες και τις νεκρές μέλισσες.
Την κυψέλη θα την κάψουμε με το φλόγιστρο ή θα την απολυμάνουμε με καυστική σόδα. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στα υπόλοιπα μελίσσια.
Αν το μελίσσι που έχει τη σηψηγονία είναι δυνατό σε πληθυσμό και έχουμε εντοπίσει την αρρώστια μόνο σε λίγες κηρήθρες θα τις βγάλουμε από το μελίσσι και θα τις κάψουμε. Συνεχίζουμε να διατηρούμε το μελίσσι δίνοντας ζαχαροζύμαρο και κάνοντας εβδομαδιαίους ελέγχους.
Αν δούμε ότι η αρρώστια επιμένει θα πρέπει να κάνουμε μετάγγιση του άρρωστου μελισσιού, σε κυψέλη που θα έχουμε απολυμάνει, χωρίς φυσικά τις κηρήθρες τις οποίες θα καταστρέψουμε αφού τις απομακρύνουμε.
Οι κηρήθρες στην περίπτωση που περιέχουν μέλι, μπορούμε να τις τρυγήσουμε και το μέλι να καταναλωθεί από ανθρώπους. Στη νέα κυψέλη, θα βάλουμε άχτιστα φύλλα κηρήθρας και θα τα αφήσουμε νηστικά τουλάχιστον για 48 ώρες. Αυτό το κάνουμε, γιατί έτσι απομακρύνονται αρκετά από τα σπόρια της σηψηγονίας με τα περιττώματα.
Θα βάλουμε και μια κηρήθρα με γόνο από ένα υγιές μελίσσι, αλλά όταν θα έχουμε τον καινούριο γόνο έτοιμο, θα την αφαιρέσουμε πάλι.
Επίσης γίνεται τροφοδότηση με σιρόπι που θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα μέχρι να χτιστούν οι κηρήθρες. Η ασκοσφαίρωση αντιμετωπίζεται με καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και η βαρρόα με σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα.

Ο γόνος είναι διάσπαρτος αλλά τα σφραγισμένα κελιά είναι φυσιολογικά.

Πιθανές αιτίες

-Έχουν μισοφαγωθεί οι νύμφες, έλλειψη νερού ή γύρης.
-Νεκρές νύμφες αλλά και μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης, πιθανόν η γύρη να έχει δηλητηριαστεί.
-Είτε έχει γεράσει η βασίλισσα, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει, μπορεί να είναι ανάπηρη.
-Μπορεί τα αίτια να είναι κληρονομικά, η βασίλισσα γεννάει φυσιολογικά αλλά οι ίδιες οι μέλισσες σκοτώνουν και απομακρύνουν το γόνο.

Λύσεις

-Δίνουμε στα μελίσσια μας γύρη ή υποκατάστατα.
-Απομακρύνουμε τις κηρήθρες που είναι επηρεασμένες τα ταΐζουμε και τα ενισχύουμε με εκκολαπτόμενο γόνο μελισσών.
-Θα κάνουμε αντικατάσταση της βασίλισσας.
-Και στην περίπτωση της κληρονομικότητας πάλι γίνεται αντικατάσταση της βασίλισσας.

Έχουμε συμπαγή γόνο, αλλά μικρή ποσότητα.

Πιθανές αιτίες

-Η βασίλισσα είναι στο ξεκίνημα της ωοτοκίας.
-Αυτό συμβαίνει όταν το μελίσσι δεν είναι μεγάλο, ένα μικρό μελίσσι δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει μεγάλες ποσότητες γόνου.
-Τους χειμερινούς μήνες για παράδειγμα έχουμε μείωση γόνου.
-Γέμισαν τα κελιά μέλι ή γύρη και δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για επιπλέον γόνο.

Λύσεις

-Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή όταν η βασίλισσα είναι στην αρχή της ωοτοκίας, δεν θα πρέπει να ενοχλούμε το μελίσσι χωρίς λόγο.
-Στη δεύτερη περίπτωση, θα συνενώσουμε το μελίσσι ή θα το ενισχύσουμε με εκκολαπτόμενο γόνο με μέλισσες.
-Οι έλεγχοι δεν θα πρέπει να είναι παρατεταμένοι, δηλαδή να μην καθυστερούμε την επιθεώρηση να είμαστε όσο πιο σύντομοι γίνεται.
-Την άνοιξη θα πρέπει να βάζουμε νέες κηρήθρες και πατώματα για να υπάρχει χώρος για τη γονοφωλιά, το φθινόπωρο που θα τρυγήσουμε τα μελίσσια θα βάλουμε κτισμένες κηρήθρες.

Έχουμε σάπιο γόνο στις ακριανές κηρήθρες της γονοφωλιάς που δεν οφείλεται σε σηψιγονία.

Πιθανές αιτίες

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, έτσι ο γόνος παγώνει από το κρύο και χάνεται, επειδή είναι πιο απομακρυσμένος από τη μελισσόσφαιρα.
Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τις θερμοκρασίες όταν δίνουμε ζαχαροζύμαρα στα μελίσσια μας νωρίς την άνοιξη.

Λύσεις

Καταρχάς θα σταματήσουμε την τροφοδοσία με ζαχαροζύμαρα, μπορούμε να συνενώσουμε τα μελίσσια μας για να έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και αν μας περισσέψουν πλαίσια με γόνο, θα τα τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερα μελίσσια.

Προνύμφες μελισσών που έχουν μουμιοποιηθεί στην είσοδο της κυψέλης.

Πιθανές αιτίες

Ασκοσφαίρωση.

Λύσεις

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν θα πρέπει να απομακρύνουμε τις μουμιοποιημένες μέλισσες και τις επηρεασμένες κηρήθρες, να ενισχύσουμε τα άρρωστα μελίσσια με νεαρές μέλισσες και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποφυγή της ασκοσφαίρωσης.

Βλέπουμε νεκρό γόνο στην είσοδο της κυψέλης.

Πιθανές αιτίες

-Κάποιες φορές σπάνια βέβαια, όταν γίνεται συνεχής σύλλεξη τροφής, οι μέλισσες μπορεί να απορρίψουν χρυσαλίδες στην είσοδο.
-Όταν κάνει πολύ ζέστη και το μελίσσι μας είναι μικρό σε πληθυσμό, δεν μπορεί να παράγει τη σωστή θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη του, με αποτέλεσμα ο γόνος να υπερθερμαίνεται.
Όταν έχουμε τέτοια περίπτωση από υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και ο γόνος είναι νεκρός, το χρώμα του είναι συνήθως κίτρινο, καφέ ή και μαύρο.
Τον βρίσκουμε επίσης στην είσοδο της κυψέλης και υπάρχει και σε ανοιχτά κελιά. Στα κλειστά σε μερικά διακρίνουμε και τρύπες.
-Η ίδια περίπτωση με την προηγούμενη αλλά με τη διαφορά της θερμοκρασίας, σε αυτή την περίπτωση το μικρό μελίσσι δε μπορεί να ζεστάνει το γόνο όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες.
-Υπάρχει και η περίπτωση δηλητηρίασης του γόνου, όταν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα στην περιοχή τοξικά για τις μέλισσες. Εκεί βρίσκουμε πολλές μέλισσες νεκρές στην είσοδο της κυψέλης.
-Όταν δεν έχουμε επάρκεια γύρης, θα βρούμε μισοφαγωμένο γόνο και νεκρό στα κελιά.
-Επίσης μεγάλη πιθανότητα να έχουμε βαρρόα. Εκτός από το νεκρό γόνο θα δούμε και παραμορφωμένες μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης.

Λύσεις

-Τοποθετούμε νέες κηρήθρες. -Στην περίπτωση της υπερθέρμανσης θα αυξήσουμε τον αερισμό και τον χώρο της κυψέλης μας, θα τις σκιάσουμε και θα τις ραντίζουμε με νερό μέσα στην κυψέλη.
-Θα ενισχύσουμε τα μελίσσια που είναι αδύναμα και θα τοποθετήσουμε μέσα στην κυψέλη κηρόπανο ή κάθετο διάφραγμα.
-Παίρνουμε ένα πλαίσιο που πιστεύουμε ότι είναι επηρεασμένο με γύρη και το τοποθετούμε σε ένα υγιές μελίσσι, για να διαπιστώσουμε αν έχει δηλητηριαστεί. Εάν όντως υπάρχει δηλητηρίαση, αφαιρούμαι όλα τα πλαίσια και κάνουμε τροφοδότηση. -Δίνουμε στο μελίσσι μας γύρη ή υποκατάστατο.
-Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα.

Γόνος που είναι νεκρός και η απόχρωσή του είναι καφέ, μαύρη η κίτρινη, υπάρχει σε κελιά που είναι ανοιχτά , αλλά και σε κλειστά που μερικά από αυτά έχουν και τρύπες. Τον βρίσκουμε επίσης πεταμένο μπροστά στην κυψέλη.

Πιθανές αιτίες

-Υπερθέρμανση του γόνου, λόγω μικρού πληθυσμού.
-Ψύξη του γόνου λόγω μικρού πληθυσμού.

Λύσεις

-Αυξάνουμε το χώρο αερισμού, ραντίζουμε εσωτερικά με νερό και σκιάζουμε τις κυψέλες.
-Ενισχύουμε τα αδύναμα μελίσσια και μικραίνουμε το χώρο της κυψέλης με κάθετο διάφραγμα ή κηρόπανο.

Βλέπουμε προνύμφες σε ανοιχτά κελιά που έχουν κίτρινη απόχρωση σε μη φυσιολογική στάση.

Πιθανές αιτίες

Ευρωπαϊκή σηψηγονία.

Λύσεις

Καταρχάς θα πρέπει να απομακρύνουμε τα άρρωστα μελίσσια από το μελισσοκομείο μας και να κάψουμε τα πλαίσια που είναι επηρεασμένα, έπειτα κάνουμε τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο.
Εάν δούμε ότι δεν πηγαίνει καλά το μελίσσι μας και η αρρώστια επιμένει, κάνουμε μετάγγιση του μελισσιού μας σε άλλη κυψέλη με καινούριες κηρήθρες.

Γόνος που είναι στη ίδια σειρά είναι ξεσκέπαστος, είναι μεγάλης ηλικίας και οι νύμφες συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και φαίνονται υγιής.

Πιθανές αιτίες

Κηρόσκωρος. Οι ίδιες οι εργάτριες ξεσκεπάζουν το γόνο.

Λύσεις

Θα πρέπει να απαλλάξουμε τις κηρήθρες από τις λάρβες του κηρόσκωρου και να διατηρήσουμε τα μελίσσια μας δυνατά.

Υπάρχουν πολλά αυγά στο ίδιο εργατικό κελί.

Πιθανές αιτίες

- Έχουμε νέα βασίλισσα σε μικρό μελίσσι.
-Όταν η βασίλισσα έχει ξεκινήσει την ωοτοκία της, ο κηφηνογόνος είναι περιορισμένος και ο γόνος συμπαγής και λίγος.
- Εργάτριες που γεννούν, το μελίσσι είναι μικρό, ο γόνος είναι διάσπαρτος έχουμε πολλούς κηφήνες, κηφηνογόνος και γυαλιστερή γύρη στα πλαίσια.

Λύσεις

-Ενισχύουμε το μελίσσι με εκκλαπτόμενο γόνο, ή το συνενώνουμε με άλλο.
-Όταν δούμε ότι η βασίλισσα είναι καινούρια, κάνουμε έλεγχο ξανά μετά από 15 ημέρες.
-Στην Τρίτη περίπτωση, αν το μελίσσι μας είναι μεγάλο, θα αλλάξουμε τα πλαίσια του κηφηνογόνου με εκκολαπτόμενο γόνο και θα το συνενώσουμε με κάποιο άλλο που θα έχει βασίλισσα, ενώ όταν είναι μικρό θα πάμε την κυψέλη μας 10-15 μέτρα πιο μακριά και θα τινάξουμε τις μέλισσες να πέσουν στο έδαφος.