Ιός κυττάρων

Ο Iός κυττάρων ”Mαύρη βασίλισσα” (BQCV) είναι μια από τις ασθένειες των μελισσών που  προκαλείται από έναν ιό του γένους Cripavirus.

ios kytaronO BQCV προκαλεί θνησιμότητα στις  νύμφες- προνυμφες  .Οι νεκρές προνύμφες κιτρινίζουν και στη συνέχεια γίνονται καφέ-μαύρες. Η νόσος είναι πιο συχνή την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

Πιστεύεται ότι η μόλυνση με BQCV μπορεί να μεταδοθεί από τη Νοσεμιαση , ένα μικροσποριδιακό παράσιτο των μελισσών που εισβάλλει στο έντερο των ενηλίκων μελισσών.Ο BQCV είναι συνήθως σε θέση να ελέγχεται στις περισσότερες αποικίες με την κατάλληλη διατροφή, νέες βασίλισσες με πολυπληθείς κυψέλες, αντικατασταση κηρήθρας  κάθε 3-4 χρόνια και την τοποθέτηση των κυψελών σε μία ζεστή και ηλιόλουστη θέση κατά τη διάρκεια των περιόδων του φθινόπωρου, του χειμώνα και την άνοιξη.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η διαχείριση και ελαχιστοποίηση άλλων παράσιτων και ασθενειών των μελισσών , είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με ιούς μέλισσας, όπως ο BQCV.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η μόλυνση με BQCV προκαλεί τις  νύμφες να κιτρινίζουν .Στα τελευταία στάδια της μόλυνσης, η νεκρή βασίλισσα μπορεί να αλλάξει σε καφέ-μαύρο. Τα τοιχώματα του κελιού της μέλισσας μπορούν επίσης να αποκτήσουν ένα πιο σκούρο, καφέ-μαύρο χρώμα. Ο BQCV συνδέεται συχνά με τη μόλυνση από Νοσεμίαση .

Αν η  Νοσεμίαση είναι παρούσα στη λειτουργία αναπαραγωγής της βασίλισσας , είναι πάντα χρήσιμο να ψάχνουμε για σημάδια ττης  BQCV σε τακτική βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η  BQCV μπορεί δυνητικά να συγχέεται με την ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ μιας και  οι νύμφες παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα του κίτρινου χρωματισμού, το δέρμα καθίσταται πλαστικό και η νεκρή νύμφη έχει γίνει ένας ‘σάκος’  γεμάτο υγρό. Μερικά διαφορετικά συμπτώματα και οι δείκτες της ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ περιλαμβάνουν:

  • ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΣ ΓΟΝΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΑ ΒΥΘΙΣΜΕΝΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ
  • ΝΕΚΡΕΣ ΠΡΟΧΡΥΣΑΛΛΙΔΕΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ‘ΓΟΝΔΟΛΑΣ’

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, η BQCV συνήθως επηρεάζει της βασίλισσες νύμφες, ενώ η ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες προνύμφες  μελισσών.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ιός κυττάρων

Η BQCV πιστεύεται ότι μεταδίδεται από τις παραμάνες μέλισσες όταν τρέφονται οι προνύμφες από μολυσμένη τροφή. Ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος στις  προνύμφες  στο  μέλι τη  γύρη για έως και τέσσερις εβδομάδες. Η μόλυνση από Νοσεμιαση σε μια αποικία μπορεί να είναι μια άλλη οδός μετάδοσης της BQCV.

Το μέλι των μελισσών, το μολυσμένο νερό και ο εξοπλισμός μπορεί επίσης να εξαπλώσει τη  BQCV.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο Iός κυττάρων συνήθως  ελέγχεται στις περισσότερες αποικίες με την κατάλληλη διατροφή, νέες βασίλισσες, αντικατάσταση πλαισίων κάθε 3-4 χρόνια και την τοποθέτηση των κυψελών σε μία ζεστή και ηλιόλουστη θέση κατά τη διάρκεια των περιόδων του φθινόπωρου, του χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει τις αποικίες ισχυρές .

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να διατηρεί το μελισσοκομείο υγείες  και να γνωρίζει τα συμπτώματα της BQCV