ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παρακαλούμε, επιλέξτε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίπτωσή σας και επιλέξτε επόμενο για να δείτε τις πιθανές αιτίες.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Invalid Input
Συμπτώματα αιτίες και λύσεις :

Μετά από θεραπεία για τη βαρρόα έγινε μεταφορά των μελισσιών στα πεύκα, όπου εκεί μετά από δυο εβδομάδες ανακαλύψαμε ότι προσβλήθηκαν από το άκαρι.

Αιτίες

-Πιθανώς να κάναμε κακή χρήση του φαρμάκου ή διαφορετικά δεν ήταν αποτελεσματικό.
-Ο γόνος λιγόστεψε και βλέπουμε ότι στις ακμαίες μέλισσες φαίνονται οι περισσότερες βαρρόα.
-Επειδή στα πεύκα πηγαίνουνε πολλοί μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους και ο χώρος που είναι διαθέσιμος συνήθως είναι περιορισμένος, υπάρχει ο κίνδυνος της προσβολής από τη βαρρόα .

Λύσεις

-Στη δεύτερη περίπτωση δεν θα κάνουμε καμία θεραπεία, θα αφήσουμε τα μελίσσια μας όπως είναι και δεν θα τα μετακινήσουμε, ο τρύγος γίνεται κανονικά.
Στον τελευταίο τρύγο θα κάνουμε θεραπεία για τη βαρρόα. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα μελίσσια μας θα εξασθενήσουν και θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους.

Μειώθηκε ο πληθυσμός των μελισσιών μας αρκετά, όσο διάστημα παραμείνανε στα πεύκα και η ερείκη δε βοήθησε στην ενδυνάμωση.

Αιτίες

Προφανώς όταν έχουμε έλλειψη γύρης και μεγάλη αποδοχή μελιού, δεν υπάρχει χώρος για νέο γόνο.
Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι οι εξαντλημένες και γερασμένες μέλισσες να πεθαίνουν και να μην γίνεται ανανέωση των μελισσιών.

Λύσεις

Δυστυχώς το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη τα πιο πολλά μελίσσια δεν θα τα καταφέρουν και θα αφανιστούν.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το αποτρέψουμε όσο μπορούμε, είναι να συνενώσουμε τα αδύναμα μελίσσια με άλλα ή να τους βάλουμε γόνο που θα πάρουμε από κάποια δυνατά μελίσσια.
Η καλύτερη λύση βέβαια είναι να κάνουμε τροφοδότηση με γυρεόπιτες, υποκατάστατα γύρης κ.α. για να διατηρηθεί ο γόνος όσο γίνεται περισσότερο και να γίνει ανανέωση πληθυσμού το φθινόπωρο.

Σφραγίστηκαν οι μισές κηρήθρες με πευκόμελο και στις υπόλοιπες αποθηκεύτηκε διάσπαρτα το μέλι, χωρίς ακόμη να έχει ωριμάσει.

Αιτίες

Υπάρχει άφθονο μελίτωμα και οι μέλισσες εξαιτίας της συλλογής του δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη μετατροπή σε μέλι.

Λύσεις

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αφαιρέσουμε τις κηρήθρες με το ώριμο μέλι και να τις τρυγήσουμε. Θα φροντίσουμε να επανατοποθετήσουμε μόνο όσες χρειάζονται, δηλαδή ίσα για να καλυφθεί ο πληθυσμός.
Εάν βρισκόμαστε σε προχωρημένη εποχή, τα πλαίσια που δεν έχουν σφραγιστεί και περιέχουν ανώριμο μέλι, θα τα τοποθετήσουμε κοντά στο γόνο ή θα τα αποσύρουμε επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης υγρασίας, με αποτέλεσμα το μέλι να ξινίζει και να προκαλεί δυσεντερία στις μέλισσες.

Ξαφνική διακοπή μελιτοέκκρισης και έντονη τάση λεηλασίας, τα μελίσσια [κόβονται].

Αιτίες

-Συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αλλά και το πρώτο του Οκτωβρίου, το έντομο που παράγει το μελίτωμα σταματάει την τροφή του γιατί μεγαλώνοντας πρέπει να κάνει αντικατάσταση στο δέρμα του. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται έκδυση.
-Υπάρχει περίπτωση να διακόπηκε οριστικά η μελιτοέκκριση, λόγω μεγάλης ξηρασίας ή να υπήρχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες που δε συνάδουν με την εποχή.

Λύσεις

Στην πρώτη περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση που να προκαλεί λεηλασία, γιατί η διακοπή της μελιτοέκκρισης δεν θα είναι μόνιμη εφόσον οφείλεται στην έκδυση του εντόμου.
Εάν έχουμε μόνιμη διακοπή, θα πρέπει να πάρουμε τα μελίσσια από τα πεύκα και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να ανανεώσουμε τις παλιές γερασμένες μέλισσες.

Έχουμε πολλές κηρήθρες με ανώριμο μέλι, τα μελίσσια μας συνεχίζουν τη συλλογή από την ερείκη, αλλά ο καιρός δεν είναι καλός η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά.

Αιτίες

Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τα μελίσσια μας στην ερείκη μέχρι αργά το φθινόπωρο, επειδή στην τελευταία συλλογή του νέκταρ που κάνουν οι μέλισσες, δεν προλαβαίνουν να πάρουν την υγρασία με αποτέλεσμα να ξινίζει και να προκαλεί δυσεντερία.

Λύσεις

Θα μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στην τοποθεσία που έχουμε επιλέξει, γιατί πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη για να περάσουν το χειμώνα και θα τα ελέγξουμε.
Θα τοποθετήσουμε τις κηρήθρες με το ανώριμο μέλι κοντά στη γονοφωλιά ούτως ώστε να καταναλωθεί πρώτο και να μη χαλάσει.

Μελίσσια που τα έχουμε στην ερείκη, κάποια από αυτά έχουν βασιλοκύτταρα, έχουν μεγάλο πληθυσμό και δείχνουν σαν να είναι έτοιμα να σμηνουργήσουν.

Αιτίες

Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί και το φθινόπωρο, δηλαδή τα μελίσσια όταν έχει ακόμη ζεστό καιρό και υπάρχει νέκταρ για συλλογή μπορεί να σμηνουργήσουν. Αυτό συμβαίνει μόνο με την ερείκη και όχι πάντα αλλά τις χρονιές που είναι πάρα πολύ καλές.

Λύσεις

Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε τη σμηνουργία.