ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παρακαλούμε, επιλέξτε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίπτωσή σας και επιλέξτε επόμενο για να δείτε τις πιθανές αιτίες.
EΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ - Προβλήματα αιτίες και λύσεις
Invalid Input
Συμπτώματα αιτίες και λύσεις :

Μέσα στο χειμώνα βρίσκουμε πολλές νεκρές μέλισσες.

Αιτίες

-Όταν δίνουμε ρευστές τροφές ενώ κάνει πολύ κρύο.
-Μπορεί να οφείλεται σε δυσεντερία, νοσεμίαση ή στη βαρρόα.
-Εχθρός που έχει εισβάλει στην κυψέλη ποντικός κ.α.
-Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και φθοράς των μελισσών που είναι φυσιολογική, οι καθαρίστριες μεταφέρουν τις νεκρές μέλισσες έξω από την κυψέλη.

Λύσεις

-Πρέπει να κάνουμε ρευστή τροφοδότηση μόνο σε μελίσσια που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από λιμοκτονία
-Θα πρέπει να προσέξουμε ποιο σκεύασμα θα επιλέξουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας.
-Αν υπάρχει ποντίκι μέσα στην κυψέλη θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη και να απομακρύνουμε τα λερωμένα πλαίσια. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλα τα μελίσσια και να περιορίζουμε τις εισόδους για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα.
-Δ. Ψάχνουμε για την αιτία των απωλειών και πράττουμε ανάλογα.

Δυνατά μελίσσια που δεν είχαν έλλειψη από τροφές χαθήκανε.

Αιτίες

-Πολύ πιθανόν τα μελίσσια να διατηρούσαν γόνο και να καταναλώθηκε το μέλι στην περιοχή της μελισσόσφαιρας , οι μέλισσες δεν μετακινήθηκαν για να πάρουν τροφές κι έτσι χαθήκανε.
-Μπορεί να κάναμε λάθος υπολογισμούς και να μην έφθασαν οι τροφές.

Λύση

Θα πρέπει να κρατάμε σημειώσεις για την εξέλιξη των μελισσών μας , για τις τροφές που βάζουμε, για το γόνο που υπάρχει για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη και χάνουμε τα μελίσσια μας.
Εξαιτίας του κρύου θα κάνουμε γρήγορους ελέγχους σε όλα τα μελίσσια μας και τοποθετούμε τις τροφές κοντά στη μελισσόσφαιρα.

Το χειμώνα δεν έχουν γόνο όλα τα μελίσσια.

Αιτία

Φυσικά και θέλουμε να υπάρχει όσο περισσότερος γόνος γίνεται το χειμώνα γιατί έτσι θα έχουμε πιο πολλές νέες μέλισσες νωρίς την άνοιξη.
Βέβαια παίζει ρόλο σε τι κατάσταση είναι η βασίλισσα, κατά πόσο είναι παραγωγική, πόσο δυνατό είναι γενικά το μελίσσι κ.α.
Το μειονέκτημα είναι ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες τροφών. Φυσικά αυτό επίσης θα έχει σαν αποτέλεσμα δηλαδή όταν η βασίλισσα θα γεννάει και το χειμώνα να μην έχει τόσο καλή απόδοση την επόμενη άνοιξη.

Λύση

Θα πρέπει λοιπόν όταν θέλουμε να διατηρούμε περισσότερο γόνο και το χειμώνα να υπάρχει πάντα επάρκεια τροφών στην περιοχή του γόνου αλλά και να γίνεται αντικατάσταση των βασιλισσών πιο νωρίς από τις άλλες.

Χάθηκαν πολλά μελίσσια το χειμώνα.

Αιτίες

-Οι τροφές ήτανε μακριά από τη μελισσόσφαιρα.
-Δεν είχαν καθόλου τροφή.
-Αδύνατο και γερασμένο μελίσσι.

Λύσεις

Για να μην έχουμε εκδήλωση λεηλασίας, θα πάρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα μελίσσια από το μελισσοκομείο.
Γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για να σιγουρευτούμε για την αιτία της απώλειας και απολυμαίνουμε τις κυψέλες.

Βρήκαμε μουχλιασμένα πλαίσια.

Αιτίες

Δεν είχε επαρκή αερισμό η κυψέλη.

Λύσεις

-Θα αντικαταστήσουμε με σίτα αερισμού το εσωτερικό καπάκι και θα βάλουμε πάνω ένα χαρτόνι κυματιστό ή 2-3 φύλλα από εφημερίδα.
Αν τοποθετήσουμε το χαρτόνι, το κυματιστό μέρος θα το βάλουμε να κοιτάει προς τα κάτω. Όταν δούμε ότι θα έχουν βραχεί, θα τα αποσύρουμε και θα τοποθετήσουμε καινούρια.
-Θα βάλουμε ένα μικρό ξυλάκι ή ότι άλλο πιστεύουμε εμείς ότι θα διευκολύνει, ανάμεσα από το εσωτερικό καπάκι και την κυψέλη για να γίνει ένα άνοιγμα το πολύ μέχρι ένα εκατοστό.
-Θα κάνουμε ένα άνοιγμα δηλαδή μια δεύτερη είσοδο στρογγυλή, περίπου 5 εκατοστών διάμετρο στο πάνω μέρος της κυψέλης.

Βρήκαμε κάποια μελίσσια χωρίς γόνο, στον πρώτο έλεγχο που κάναμε τον Φλεβάρη.

Αιτίες

-Έχουμε ορφάνια των μελισσιών.
-Η ωοτοκία της βασίλισσας δεν ξεκίνησε ακόμη.

Λύσεις

Θα πρέπει να γίνει διέγερση με ζαχαροζύμαρο στη δεύτερη περίπτωση και συνένωση των ορφανών με άλλα.

Βρέθηκε ποντίκι μέσα στην κυψέλη, ενώ είχαμε περιορίσει την είσοδο.

Αιτίες

-Κάπου υπήρχε άνοιγμα στην κυψέλη μας και δεν το αντιληφθήκαμε. -Το ποντίκι ήταν ήδη μέσα στην κυψέλη πριν γίνει ο περιορισμός της εισόδου και δεν το αντιληφθήκαμε.

Λύσεις

Την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να περιορίζουμε τις εισόδους των κυψελών νωρίτερα. Στην προκειμένη περίπτωση, θα αλλάξουμε κυψέλη στο μελίσσι μας και θα αποσύρουμε τις επηρεασμένες κηρήθρες.