Τα ακάρεα Tropilaelaps

ακάρεα TropilaelapsΤα ακάρεα Tropilaelaps είναι γηγενή της Ασίας και φυσιολογικά παρασιτούν στους γόνους των μελισσών Γίγαντες της Ασίας, όπως οι Apis dorsata. Δύο είδη των ακάρεων Tropilaelaps ( τα Tropilaelaps clareae και T. mercedesae) μπορούν επίσης να παρασιτούν στις Ευρωπαϊκές μέλισσες (Apis mellifera). Τα ακάρεα Tropilaelaps είναι εξωτερικά παρασιτικά ακάρεα που θρέφονται με αιμόλεμφο (αίμα) γόνων και νύμφες εργατριών, όπως επίσης και αναπαράγονται πάνω στους γόνους των μελισσών.

Η μόλυνση από ακάρεα Tropilaelaps προκαλεί σοβαρή ζημιά στις αποικίες των μελισσών, όπως παραμορφωμένες προνύμφες και ενήλικες (νανισμός, κατεστραμμένα φτερά/πόδια/κοιλιές), παρασιτικό σύνδρομο ακάρεων (PMS) και παρακμή της αποικίας. Η αποικία μπορεί επίσης να πετά σε σμήνη ή να διαφεύγει, εξαπλώνοντας περαιτέρω τα ακάρεα σε νέες τοποθεσίες. Τα ακάρεα Tropilaelaps μπορούν επίσης να εξαπλώσουν ιούς που θα επηρεάσουν περισσότερο την υγεία αποικία της αποικίας και την ευαισθησία σε ασθένειες. Αν τα ακάρεα Tropilaelaps εγκαθιστούνταν στην Ελλαδα , θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στις οργανωμένες και στις άγριες αποικίες,  την επικονίαση των καλλιεργειών και τις αποδόσεις των προϊόντων μελιού.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ο βιολογικός κύκλος των ακάρεων Tropilaelaps προσομοιάζει πολύ στα ακάρεα Varroa με πολλούς τρόπους, καθώς και τα δύο είδη ακάρεων είναι εξωτερικοί τροφοδότες που παρασιτούν στα στάδια των γόνων της μέλισσας. Παρόλα αυτά, τα ακάρεα Tropilaelaps έχουν ένα πολύ μικρότερο κύκλο ζωής και εξαιτίας αυτού έχουν πολύ μεγαλύτερη αναπαραγωγική συχνότητα. Εξαιτίας αυτής της μεγαλύτερης αναπαραγωγικής συχνότητας, η έρευνα έχει δείξει ότι κάποιες κυψέλες, μπορεί να υπάρχουν γύρω στα 25 ακάρεα Tropilaelaps για κάθε ακάρεο Varroa σε μια αποικία μελισσών. Πάντως, αντίθετα με τα ακάρεα βαρρόα που μπορούν να επιβιώσουν πάνω στις ενήλικες μέλισσες για αρκετούς μήνες, τα ακάρεα Tropilaelaps μπορούν να ζήσουν μόνο για 3 περίπου μέρες πάνω σε μια ενήλικη μέλισσα, καθώς το στόμα του ενήλικου ακάρεου Tropilaelaps, δε μπορεί να τρυπήσει το ενήλικο τοίχωμα μεμβράνης και γι αυτό, δε μπορεί να τραφεί με ενήλικες μέλισσες. Για το λόγο αυτό, τα ακάρεα Tropilaelaps, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα στους γόνους και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να επιβιώνουν σε μια αποικία μελισσών, όσο υπάρχουν γόνοι.

Ένα θηλυκό ακάρεο Tropilaelaps μπαίνει στα κελιά των εργατριών και των γόνων που βρίσκονται στη διαδικασία του σφραγίσματος και γεννούν 1-4 αυγά (ενώ τυπικά 3 με 4). Η ανάπτυξη από αυγό σε ενήλικα χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα και τα ενήλικα ακάρεα (συνήθως 2-3) αναδύονται από το κελί του γόνου μαζί με την ανάδυση της νεαρής ενήλικης μέλισσας. Όσο βρίσκεται μέσα στο σφραγισμένο κελί το προνυμφιακό/ νυμφικό στάδιο του ακάρεου, είναι λευκό σε χρώμα και θρέφεται με τους γόνους που αναπτύσσονται. Τα ενήλικα ακάρεα Tropilaelaps είναι δραστήρια, κόκκινα προς καφέ ακάρεα γύρω στο 1mm σε μήκος και τυπικά 0.5mm πλάτος, γύρω στο ένα τρίτο του μεγέθους ενός ακάρεου βαρρόα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ακάρεα Tropilaelaps δε μπορούν να επιβιώσουν για πολύ πάνω στις ενήλικες μέλισσες, η συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων ακάρεων (>95%) τυπικά θα ζευγαρώσουν και θα ξαναμπούν σε ένα κελί γόνου, για να γεννήσουν περισσότερα αυγά μέσα σε δυο μέρες από όταν η ενήλικη μέλισσα βγει από το σφραγισμένο κελί του γόνου.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Tropilaelaps

Τα ακάρεα Tropilaelaps είναι δραστήρια, κόκκινα προς καφέ ακάρεα γύρω στο 1mm μήκος (αν και το T. mercedesae είναι ελαφρά πιο μακρύ) και τυπικά 0.5mm πλάτος, περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της βαρρόα. Τα ακάρεα Tropilaelaps, μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι  πάνω και στις ενήλικες μέλισσες και μέσα στο γόνο. Έχουν τέσσερα ζευγάρια πόδια, το πρώτο ζευγάρι είναι όρθιο θυμίζοντας κεραίες και το σώμα μοιάζει αδιαχώριστο. Τα ακάρεα Tropilaelaps τρέχουν γρήγορα, κινούνται βιαστικά στις κηρήθρες των γόνων και μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά κατά τον έλεγχο της κηρήθρας. Οι νέες προνύμφες/ νύμφες που βρίσκονται μέσα στα κελιά των γόνων είναι λευκού χρώματος και συνήθως ακίνητες όσο τρώνε από το γόνο της μέλισσας.

Τα ενήλικα ακάρεα Tropilaelaps γεννούν αυγά μέσα στα κελιά των γόνων των μελισσών και θρέφονται με τις ενήλικες μέλισσες. Τα συμπτώματα της προσβολής από Tropilaelaps, είναι παρόμοια με της βαρρόα και γενικά ονομάζονται παρασιτικά σύνδρομα ακάρεων (PMS). Η προσβολή έχει ως αποτέλεσμα τη μετάδοση ιών των μελισσών, όπως ο ιός της παραμόρφωσης φτερών και προκαλεί το θάνατο πολλών νυμφών, καταλήγοντας σε έναν ακανόνιστο γόνο, παραμορφωμένες μέλισσες που τους λείπουν πόδια ή φτερά και μειωμένο βάρος και προσδόκιμο ζωής των ενήλικων μελισσών. Συχνά επίσης είναι τα ακανόνιστα και φτωχά σχέδια στους γόνους, καθώς οι νοσοκόμες μέλισσες προσπαθούν να καθαρίσουν από τις άρρωστες ή μολυσμένες νύμφες. Μέλισσες που σέρνονται και πεταμένοι γόνοι στην είσοδο της αποικίας μπορεί να είναι ένδειξη μιας βαριά προσβεβλημένης αποικίας με ακάρεα Tropilaelaps. Η βαριά μόλυνση με ακάρεα Tropilaelaps, κατά κανόνα θα οδηγήσει στη διαφυγή ή την κατάρρευση της αποικίας.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Η παρατήρηση των ακάρεων Tropilaelaps πάνω στις ενήλικες μέλισσες είναι δύσκολη γιατί μόνο ένα 3-4% των ενήλικων Tropilaelaps προσκολλώνται πάνω σε ενήλικες μέλισσες. Όταν τα ενήλικα ακάρεα Tropilaelaps αναδύονται από ένα κελί γόνου, σχεδόν αμέσως μπαίνουν σε ένα άλλο μέσα σε 48 ώρες, κάτι το οποίο το κάνει απίθανο να εντοπιστούν πάνω σε ενήλικες μέλισσες εωσότου το επίπεδο της μόλυνσης να είναι αρκετά υψηλό. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό αυτό ποσοστό του πληθυσμού των ενήλικων μελισσών, κάποιες μέθοδοι εντοπισμού που χρησιμοποιούνται για τη βαρρόα, όπως το πλύσιμο με οινόπνευμα και το σκόνισμα με ζάχαρη, δεν θεωρούνται αποτελεσματικά στον εντοπισμό των ακάρεων Tropilaelaps.Tropilaelaps

Παρόλα αυτά, αυτή η έλλειψη ενήλικων ακάρεων πάνω σε ενήλικες μέλισσες σημαίνει ότι οι μέθοδοι ελέγχου των γόνων, όπως η αποσφράγιση του κηφήνα, η εξέταση της αποικίας και η εξέταση με κολλώδες πλαίσιο,  θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά.

Αφού τα ακάρεα Tropilaelaps προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με της βαρρόα, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ψάχνουν για συμπτώματα PMS στις αποικίες των μελισσών. Τα συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν ακανόνιστα μοτίβα στους γόνους, νεκρούς γόνους που παραμένουν μερικώς ασφράγιστοι μέσα σε κελιά, δύσμορφες μέλισσες με διαστρεβλωμένες κοιλιές, παχουλά φτερά ή πόδια που λείπουν ή παραμορφωμένα, όπως και διάτρητα σφραγίσματα ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς καθαριότητας των εργατριών. Οι νοσοκόμες μέλισσες, όταν μια αποικία έχει προσβληθεί βαριά, μπορεί και να τοποθετούν παραμορφωμένες μέλισσες  που σέρνονται στην είσοδο της κυψέλης. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν γενικά συμπτώματα της αποικίας όπως η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και γενικά η υγεία της αποικίας.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τα ακάρεα Tropilaelaps είναι ιδιαίτερα κινητικά και μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν ανάμεσα στις μέλισσες μέσα σε μια αποικία. Εξαπλώσεις μικρών ή μεγάλων αποστάσεων μπορεί να συμβούν μέσω των πρακτικών διαχείρισης του μελισσοκόμου, όπως η μεταφορά μολυσμένων κυψελών ή εξοπλισμού (όπως τα ρούχα του μελισσοκόμου), ή μέσω της μετακίνησης των κηρήθρων ανάμεσα στις κυψέλες.

Η φυσική συμπεριφορά των μελισσών, όπως η συνάθροιση, η περιπλάνηση, η κλοπή ή η διαφυγή, μπορούν εύκολα να εξαπλώσουν  τα ακάρεα Tropilaelaps. Αντίθετα με τη βαρρόα που μπορεί να επιβιώσει για μήνες πάνω σε ενήλικες μέλισσες, τα ακάρεα Tropilaelaps μπορούν να επιβιώσουν πάνω σε ενήλικες μέλισσες για περίπου τρεις μέρες. Γι αυτό, το επίπεδο εξάπλωσης του Tropilaelaps είναι κάπως εξαρτωμενο από το επίπεδο των γόνων  μέσα στις αποικίες

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Τα ακάρεα Tropilaelaps θα μπορούσαν να μπερδευτούν με άλλα εξωτικά παρασιτικά ακάρεα, ιδιαίτερα τη βαρρόα (καταστροφέας βαρρόα και V. jacobsoni), αν και το σώμα της βαρρόα είναι πιο πλατύ από του Tropilaelaps και μετακινείται πιο αργά.Tropilaelaps

Αφού τα ακάρεα Tropilaelaps προκαλούν πολύ παρόμοια συμπτώματα με τη βαρρόα, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει πάντα να κοιτούν για συμτώματα PMS στις αποικίες των μελισσών τους. Τα συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν ακανόνιστα σχέδια στους γόνους, νεκρούς γόνους που παραμένουν μερικώς ασφράγιστοι στα κελιά, δύσμορφες μέλισσες με διαστρεβλωμένες κοιλιές, παχουλά φτερά, ή πόδια που λείπουν ή είναι παραμορφωμένα, όπως και διάτρητα σφραγίσματα ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς καθαριότητας των εργατριών. Οι νοσοκόμες μπορεί επίσης να ξεκινούν την τοποθέτηση παραμορφωμένων μελισσών που σέρνονται και γόνων, στην είσοδο της κυψέλης, όταν μια αποικία έχει προσβληθεί βαριά. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν, γενικά συμπτώματα της αποικίας, όπως η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και η γενικότερη υγεία της αποικίας. Τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να συσχετιστούν με μια ποικιλία άλλων εντόμων ή ασθενειών των μελισσών.

Τα ακάρεα Tropilaelaps, μπορεί επίσης να μπερδευτούν με τη μύγα Braula (Braula coeca), που είναι μήκους 1mm, καλυμμένη με τρίχες που μοιάζουν με αγκάθια κι έχει έξι μακριά πόδια. Το έντομο αυτό σήμερα βρίσκεται στην Τασμανία και γενικά θεωρείται αρκετά ακίνδυνο.

Τα Tropilaelaps θα μπορούσαν επίσης να μπερδευτούν με τα Ακάρεα της γύρης (Mellitiphis alvearius), τα οποία δεν είναι επιβλαβή για τις μέλισσες, αλλά κάποιες φορές βρίσκονται στις κυψέλες.

VIDEO

Τα βίντεο αυτά έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον κύκλο ζωής , τη βιολογία, την ταυτοποίηση και τις πιθανές επιλογές διαχείρισης για τα ακάρεα Tropilaelaps. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα βίντεο έχουν παραχθεί στο εξωτερικό, καθώς οι συστάσεις θεραπείας που παρουσιάζουν μπορεί να διαφέρουν από εκείνες στην Ελλάδα